Uisce beatha - The water of life

Menu

Zajímavosti

  • Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Skotové říkají, že na whisky je kouzelné právě to, že si každý najde tu svou, oblíbenou chuť.
  • Skotská whisky je nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmenného sladu. Na ostrovech navíc často sušeného kouřem z rašeliny. Irska whisey je jemnější, třikrát destilovaná.
  • Název whiskey pochází z irské gaelštiny uisge beatha, což znamená „voda života“. Tento fakt znamená, že se používala údajně pro své léčivé účinky. Tvar whisky je používán pro destiláty ze Skotska, Walesu, Kanady a Japonska, zatímco původní tvar whiskey je používán v Irsku a USA.
  • Obecně platí, že čím starší, tím je whisky kvalitnější a dražší. Při zrání se průměrně ročně odpaří 2 procenta objemu (jedná se o tzv. "andělskou daň"), takže množství vyrobené whisky se počítá až při stáčení do lahví, kdy také samotné zrání končí. Daň z whisky se platí až z konečného množství v lahvích.
  • Whisky dozrává pouze v sudech. Ke zrání skotské whisky se používají zásadně již použité sudy (nejčastěji po bourbonu, sherry, skotské whisky, občas i po portském, rumu či dokonce například po vínu cabernet sauvignon). Podle zákona musí všechna skotská whisky zrát minimálně tři roky. Až poté se destilát může nazývat whisky.
  • Při výrobě Irské whiskey single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha). Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také mash, je základem pro destilaci.
  • Skotská whisky, nebo také jen „skotská“, je whisky, která je destilována výhradně ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby tohoto druhu alkoholického nápoje. Dlouhá historie výroby (pálení) spolu se skotskou kulturou, kam whisky neodmyslitelně patří, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky - čistá sladová (single malt) a míchaná (blended).

NAVŠTÍVENÉ PALÍRNY

 

THE MACALLAN


The Wordl Of Whiskey

THE MACALLAN DISTILLERY - První návštěva v roce 2006

Založil ji v roce 1824 farmář Alexander Reid jako typickou farmářskou palírnu , která byla do r. 1892 známa podle jména lokality jako Easter Elchies Distillery. Po jeho smrti v r. 1924 byla vedena několika distilery, z nichž poslední byl James Stuard. V r. 1892 koupil palírnu Roderick Kemp, značně ji rozšířil a změnil jméno na Macallan podlekostela , který zde kdysi stál. Easter Elchies House, postavený Johnem Grantem of Elchies v r. 1700, je dodnes srdcem palírny. V padesátých letech zde započala velká rekonstrukce a postupně probíhala až do r. 1978.
Macallan jsou whisky vysoké kvality , jsou těžké a hladké a mají plnou a bohatou chuť. V jejich aroma jsou znát stopy po ovoci , vanilce a karamelu. Všeobecně se tvrdí , že Macallan je Rolls Royce mezi whiskami.
Svůj úspěch palírna přičítá používání tradičních velmi malých baňatých destilačních kotlíků (V návštěvním centru Vám hrdě ukáží skotské bankovky , na jejichž zadní straně jsou vyobrazeny právě kotlíky z Macallan), plnění na přísném dodržování tradičních postupů a také tomu, že téměř 100% produktů zraje v sudech po sherry, z toho asi 75% po suchém sherry oroloso z Jerezy v Andalusii. To vše dohromady pak dává výsledek – nikoliv malt, ale „The Malt“ , jak říkají Skotové.
Již v r. 1937 bylo na etiketě „Matured in Selected Sherry Wood“. Vzhledem ke zvýšené produkci dnes vedení palírny nakupuje sudy ve Španělsku , kde je nechají naplnit sherry podle svého výběru a po stočení se pak dopravují do Skotska.
Až do r. 1994 byla malt pálena pouze z tradičního ječmene Golden Promise. Jde o odrůdu která se těžko shání, navíc výtěžnost není nijak výhodná. O to je však chutnější. Dnešní produkce Golden Promise stačí sotva na polovinu výroby.
Znalci praví , že The Macallan je ztělesněním elegance. Jakoby byla vyrobena ze sametu a hedvábí.

Poloha na mapě

 

Video z Youtube

Fotogalerie

 

počítadlo.abz.cz